zaterdag 21 april 2012

Vandaag was Tjeerd Talsma onze gastspreker over de Ruimtelijke ordening en het Milieu. Deze periode gedeputeerde van Noord Holland. Voordien jarenlang overdag in het onderwijs werkzaam en 's avonds als afwisseling de politiek vanwege de maatschappelijke betrokkenheid. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod. Met name de huisvestingsproblematiek. Zorgen, niet alleen nu maar ook over 10, 20 jaar. Hoe gaan we het al maar toenemende tekort aan woningen te lijf zonder het landschap uit het oog te verliezen. Ook de infrastructuur, de werkgelegenheid. Belangenafweging waarbij de economie van bijvoorbeeld Schiphol, de havens van belang zijn. Ook het milieu kwam uitgebreid aan bod. De hoogovens en het bedrijfsleven versus fijnstof en milieuvervuiling. Toezicht en handhaving, waarbij de vorming van de RUD in Noord Holland  nadrukkelijk aan de orde kwam. De tijd vloog om. Al met al een zeer geslaagde ochtend. Op een punt na, de belangstelling. Met nog geen 10 aanwezigen en 1 afzegging eigenlijk teleurstellend.

zaterdag 18 februari 2012

de Westfriese vlag
Vanmorgen in alle vroegte om kwart voor tien ontspon zich, vooraf-gaand aan de presen-tatie over groen-onderhoud,al een discussie over de Westfriese vlag. Toegespitst op het aantal goudkleurige blokken rondom de twee aanziende 'gaande' leeuwen, ook leoparden genaamd.  9 blokjes, 7,  6,  5 of maar 4 blokjes.  En waar staan die blokjes voor ? Wanneer je wat Googled kom je inderdaad Westfriese vlaggen tegen met even zoveel verschillende blokje erop. Wat is nu juist ?  Het Westfries Genootschap meldt; "Het is een mooike, die Westfriese vlag, zeggen we in West-Friesland. Heldere kleuren, azuurblauw en goud, en duidelijke afbeeldingen: twee leeuwen en vijf blokjes: twee boven de leeuwen, twee daaronder en één midden onder. De vlag komt overeen met het wapen van West-Friesland."  Door mw. Ina Broekhuizen-Slot wordt gesteld dat de vijf blokjes (turven in vlaggenjargon) niets te maken hebben met vijf West-Friese steden. In het Friese wapen staan zeven blokjes, het West-Friese wapen is hier een afgeleide van. Men koos voor vijf blokjes, een willekeurig aantal (denk ik) maar een relatie met steden of andere zaken is niet aanwezig. Hoogstwaarschijnlijk heeft het Westfrieslandspel, waarin gestreden wordt om blokjes, die hier wel de steden voorstellen, ook voor verwarring gezorgd. Klik hier voor de geschiedenis van de Westfriese vlag.
Overleg Lokale Partijen West-Friesland
Vandaag, zaterdag 18 februari was er de bijeenkomst met een presentatie over het groenonderhoud en de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Het ging bijna mis toen Bert Denekamp van de week meldde dat hij helaas de presentatie niet zou kunnen geven. Maar.. als de nood het hoogst is, dan is de redding nabij!  Annet Muller, senior adviseur van Ciber heeft hem voortreffelijke vervangen.
Annet Muller heeft Tuin- en Landschapsbeheer gestudeerd aan de IAHL te Larenstein en is gespecialiseerd in alle facetten van de buitenruimte. “Iedereen beleeft en gebruikt de openbare ruimte anders. Om een wijk vitaal en leefbaar te houden, moet je de invloed van de mensen op de omgeving en omgekeerd onderzoeken. Zo krijg je helderheid in de verschillen die we zien als we kijken naar de beleving en gebruik van een omgeving. Door feiten te verzamelen, te monitoren en dit uiteindelijk gezamenlijk om te zetten in acties bied je helderheid naar alle partijen.”
De presentatie was een compilatie van een tweetal documenten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd duidelijk gemaakt wat "beheren op beeld" allemaal met zich meebrengt. Aan de hand van tal van voorbeelfoto's werd duidelijk gemaakt dat beelden / foto's meer zeggen dan woorden.  De "Cibor-gids" van de gemeente IJsselstein uit 2011 is een standaard schouwgids meet- en communicatie instrument voor de kwaliteit van de openbare ruimte.